Blu d’Avern – Bleu d’Auvergne

Blu d’Avern (Bleu d’Auvergne) je veoma poznat francuski sir . On je jedan od sireva koji su zaštićeni od strane francuske vlade u pogledu kontrole originala.

Blu d’Avern ima jak i oštar ukus, ali u manjem stepenu od ostalih plavih sireva. On je manje slan od svoje braće, sa manje masnim ukusom i vlažnom teksturom. Blu d’Avern je jedan od najpoznatijih plavih sireva u svetu. Iako je otkriven relativno skoro, slava ovog sira je ogromna.

Prema standardu sir Blu d’Avern se pravi u dve osnovne razmere. Kod prve kolut je okrugao, prečnika 20-ak cm, visine 8-10 cm i težine oko 2-3 kg. Kod drugog stadnardna veličia koluta je prečnika oko 10 cm, visine 6-8 cm i težine koja varira od 350 g do 1 kg. Sirevi koji su napravljeni u pravougaonom obliku imaju najrazličitije razmere.

Istorija Blu d’Averna

Blu d’Avern ima relativno skorašnje poreklo. Otkriven je sredinom 1850. godina od strane francuskog prozvođača sireva Antoana Rusela. On je zapazio da pojava plave plesni na sitnom siru koji je pravio daje jedinstven ukus i počeo je da sprovodi eksperimente, da odredi kako da podstakne razvoj slične vrste blagotvorne buđi.

Nakon nekoliko neuspešnih eksperimenata Rusel otkriva da korišćenje buđi sa ražanog hleba pomaže u stvaranju specifičnih plavih žila. S druge strane francuz je video da bušenje sitnog sira iglom pomaže aeraciji i buđ nastavlja da raste. Kao posledica otkriće i tehnika za proizvodnju Blu d’Averna se rasprostrla po celom regionu.

Danas se ovaj sir pravi kroz složene mehaničke procese. Dostiže zrelost nakon 4 nedelje, čuvan u vlažnim i hladnim podrumima.

Izbor i čuvanje Blu d’Averna

Blu d’Avern je sir popularan u svetu, koji još uvek nije rasprostranjen kod nas. Može se naći samo u velikim specijalizovanim prodavnicama. Čuvajte sir u frižideru, dobro ga uvijte da se ne suši.

Please follow and like us:
0