Caciocavallo – Kačkavalj

Kacokavalo (Caciocavallo) je vrsta italijanskog sira, koji je tipičan za ostrvo Sicilija i južni regoin Bazilika. Kacokavalo se pravi od kravljeg mleka ili mešavine kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka.

U Italiji ovaj sir se rangira odmah do parmezana i gorgonzole, ali uprkos tome, nije toliko poznat u drugim zemljama.

Kontinuirano sušenje i vlažnost u pećinama i proces zrenja razvija oštre i pikantne arome ovog sira. Vremenom kačokavalo dobija intenzivne, zemljane note i voćne arome. Boja se menja od mlečno bele do tamno žute. Postaje slaniji.

Krajnji rezultat je sir odličnog kvaliteta, savršena dopuna čaši crnog vina. Kacokavalo treba da zri u toku najmanje tri meseca.

Kora mu je glatka i deblja se tokom procesa zrenja sira. Kacokavalo ima kruškasti oblik, a u prevodu njegovo ime označava „konjski korak“.

Reč se raširila i po Balkanu, da bi dala ime našem kačkavalju, a takođe i sličnim sirevima u susednim državama.

Smatralo se da se prvobitno pravio od mleka kobile. Verovatnije je poreklo imena povezano sa činjenicom da se sir ostavlja da se ocedi na koncu, koji se kači da visi sa dve strane na horizontalno položenoj grani ili štapu. Kacokavalo se vezuje vezicom na jednom kraju.

Tokom 1933. godine ovaj italijanski sir dobija oznaku porekla, a pre nekoliko godina postao je zaštićen originalni proizvod.

To garantuje da se kacokavalo pravi isključivo od kravljeg mleka koje dolazi od stoke sa teritorije naznačene u dekretu i po opisanom postupku.

Sastav kacokavala

Kacokavalo je zaista neverovatan kad je reč o hranljivim vrednostima. Pun je vitamina . Za proizvodnju oko 1 kg sira neophodno je 10 kg mleka. Oko 100 g mleka ima hranljivu vrednost koja je ekvivalentna sa 180 g goveđeg mesa ili 200 g pastrmke.

Izbor i čuvanje kacokavala

Kacokavalo može da se nađe svuda u Italiji ali ne i kod nas. Ovde može da se kupi u specijalizovanim internet prodavnicama ili u većim lancima hrane. Čuvajte ga u frižideru.

Please follow and like us:
0