Fontina

Fontina (Fontina) je vrsta sira koji potiče iz Italije. On je pripremljen od odabranog punomasnog mleka. Karakteriše se tankom ali kompaktnom korom koja je braonkasta, zlatasta ili rozikasta. Srednji deo ovog mlečnog proizvoda je mekan. On se odlikuje žućkastom obojenošću. Cela unutrašnjost fontine je prošarana malim rupicama. Osim po spoljašnjim odlikama poznaćete ovaj sir i po ukusu maslaca koji sadrži i lakim travnatim notama. Ukus koji ostaje nakon njega takođe je poput maslaca. Prilikom jedenja fontine kao da se prebacujemo u baštu punu biljaka ili sveže zelene trave.

Istorija fontine

Fontina spada u italijanske sireve sa bogatom istorijom. Priprema ove vrste sora pretvorila se u pravu tradiciju. Zna se da je bila proizvođena u mestu Vale d’Aosta još tokom 12 veka. Uprkos tome svoj savremeni naziv dobija tek u 17. veku. Od tog perioda datira prvo pominjanje sira u cenjenim knjigama manastira Gran-San-Bernardo. Od tada njegova slava se prenosi nadugo i naširoko. Naziv ovog sira tumači se na različite načine.

Neki pretpostavljaju da se tako označavaju najbolji pašnjaci u regionu, drugi su ipak mišljenja da ova reč opisuje najkarakterističniju osobinu sira, a to je upravo – topljenje. Ta pretpostavka proizilazi iz činjenice da se sa italijanskog reč fontina prevodi kao topljenje. Malim koracima, ali ipak sigurnim, fontina zauzima sigurno mesto na trpezi svakog gastronoma.

Sastav fontine

Fontina ima sastav koji je bogat različitim cenjenim materijama. U njoj se nalaze zasićene masti, polinezasićene masti, mononezasićene masnoće, valin, alanin, arginin, glicin, lizin, prolin, serin i dr. Ova vrsta sira je izvor gvožđa, kalcijuma, fosfora, bakra, selena, mangana, magnezijuma. On sadrži takođe Vitamine – A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, E, K .

Proizvodnja fontine

Fontina spada u polutvrde sireve. Odlikuje se žućkastom do zlatkastom površinom i mekom sredinom. Takođe zaslužuje da se pomene da se karakteristične crte ovog sira dobijaju u procesu pripreme proizvoda. Važnu ulogu igra i odabrano mleko od koga se pravi sir.

Po pravilu fontina sazreva najmanje tri meseca na temperaturi od 8 do 12 stepeni, dok se nekim sirevima daje više vremena. Razume se, u tom slučaju ima boju i aromu koje variraju. Razlika se odmah odražava i u ceni jer, logično, sirevi koji su sazrevali duže vreme imaju veću vrednost.

Izbor i čuvanje fontine

Sazreo sir, spreman za plasiranje je u obliku pogače. Ona je prečnika od 30 do 45 cm i visine od 7 do 10 cm. Sir koji se nudi na tržištu, ima specijalan pečat koji garantuje njegovo poreklo i kvalitet. Na njemu ima natpis FONTINA DOP ZONA DI PRODUZIONE • REGIONE AUTONOMA VALLE D’AOSTA koji uverava da je proizvod proizveden u Vale d’Agosti. Ako takva garancija nedostaje kvalitet određene fontine je pod znakom pitanja.

Pri izboru fontine pogledajte izgled sira i njegovu boju. Ako se razlikuje od gore navedenog, bolje ne uzimajte ponuđeni sir. Blagim pritiskom možete da proverite i stanje konzistencije. Po pravilu fontina je elastična i ne mrvi se. Si se čuva isključivo u frižideru.

Please follow and like us:
0