Grana padano

Grana padano je veoma popularan italijanski tvrdi sir. Ime mu dolazi od „grana“ – zrno, što ukazuje na zrnastu strukutru koju sir ima i Padano što znači da potiče iz regiona koji se nalaze u toku reke Po. Grana padano ima pikantan i slan ukus sa veoma blagom nijansom oraha.

Smatra se da je Grana padano jedan od prvih tvrdih proizvedenih sireva u Italiji pre 900 godina od strane monaha u blizini Milana. Do 1470. godin taj sir se smatrao najpopularnijim u zemlji.

Podseća veoma na parmezan, ali za razliku od njega ne proizvodi se samo u regiji Emilija-Romanija, već u nizu drugih oblasti – Piemont, Lombardija, Veneto, Trentino-Južni Tirol. Druga interesantna razlika između dva sira je što se pri proizvodnji parmezana koristi mleko od krava koje su hranjene samo travom ili senom. Za dobijenje Grana padana dopušteno je mleko od krava koje su hranjene i sa stočnom hranom.

Grana padano sazreva dosta sporo – do godinu i po, a za proizvonju je neophodno 18 litara svežeg kravljeg mleka. Pripema se od polumasnog kravljeg mleka.

Sastav Grana padana

Grana padano ima jednistvene nutritivne karakteristike počevši od toga da se lako melje i brzo apsorbuje, zahvaljujući začinima i aminokiselinama koje činje 20% sira.

Grana padano je bogat visokokvalitetnim organskim proteinom sličnom onom u mleku. 100 g ovog sira sadrži 385 kalorija i veliku količinu proteina – koja se nalazi u 200 g mesa. Hranljivi sastojci u 100 g Grana padana odgovaraju onima u litar i po mleka.

Osim toga, Grana padano kategorički se suprotstavlja koncepciji da sirevi sadrže samo zasićene masti. On sadrži 40% nezasićenih masnoća za koje se smatra da su najkorisnije za ljudsko telo. Srednja količina holesterola u 50 g sira je tek 40 mg. U njemu ima visokih količina kalcijuma, fosfora, magnezijuma, bakra, cinka i dosta vitamina – A, B1, B2, B6, B12, D, PP i E.

Izbor i čuvanje Grana padana

Grana padano se proizvadi u obliku pogače koje dostižu težinu između 24 i 40 kg. U Italiji ovaj sir se prodaje u manjim grudvama koje su otkinute od cele pogače pomoću specijalnog instrumenta za sir.

Unutrašnjost Grana padana ima boju slame, slabo zrnastu strukturu i nema rupa, što ga čini savršenim za rendanje. U našoj zemlji takođe možete da kupite Grana padano u malim paketima velikih trgovinskih lanaca. Najbolje da kupujete sir u grudvama, a ne narendan jer u drugom slučaju brzo gubi svoju aromu i ukus.

Čuvajte Grana padano dobro uvijenog u frižideru ili na dovoljno hladnom mestu. Ako imate veći komad sira, narendajte ga neposredno pre konzumacije.

Please follow and like us:
0