Mont d or

Mont d’Or je francuski sir koji se proizvodi samo u zoni francusko švajcarske granice. Mesta gde se sprema jedinstveni proizvod nalaze se iznad 800 metara nadmorske visine.

Sir je poznat među francuzima još kao Vacherin du Haut-Doubs. U Švajcarskoj ga ipak nazivaju Vacherin Mont-d’Or. On je među mekim sirevima sa opranom korom. Zajedno sa Boforom i Mjunsterom ulazi u spisak najskupljih sireva u Francuskoj. Takođe kao i Komte, Mon d’Or se pravi samo od kravljeg mleka.

Istorija Mont d’Ora

Postoje svedočanstva, po kojima su u 18. veku Mont d’Or proizvodili ovčari, koji su napasali stada s kravama u regiju Jura. Smatra se da je mlečni proizvod počeo da se proizvodi da bi se praktično iskoristilo mleko koje se davalo životinjama tokom jesenje-zimske sezone. To mleko obično je u manjim količinama od mleka koje se dobija tokom prolećno-letnje sezone.

Sir nosi ime najviše planine koja se nalazi u provinciji gde se sprema. Važan trenutak u istoriji sira Mont d’Ora je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statuta 1981. godine u Francuskoj. Ovaj statut uverava da se sir proizvodi samo na francusko-švajcarskoj granici i to uz postupanje po određenoj tehnologiji. U Švajcarskoj je isti statut ovaj mlečni proizvod dobio značajno kasnije 2003. godine.

Proizvodnja Mont d’Ora

Mont d’Or je sezonski proizvod, što znači da se pravi samo tokom jesenje-zimskog perioda. Proizvodnja počinje sredinom meseca avgusta i traje do prve polovine meseca marta. Smatra se da je kvalitet mleka drugačiji u preostalom periodu i da se iz tog razloga mlečna supstanca stavlja u drugu vrstu hrane. Obično se ovaj tip sira pravi sa nepasterizovanim mlekom, ali kod švajcarske vrste nije isključeno ni da se koristi pasterizovano.

Za proizvodnju jednog kilograma sira neophodno je oko 7 litara mleka, koje se zagreva do 35 stepeni. U mleko se dodaje sirište. Nakon toga suruka treba da oteče i dobijena supstanca koja podseća na sitan sir se pritiska blago. Sir se ostavlja da zri u specijalnoj ovalnoj posudu izrađenoj od smrče.

Samo zrenje se ostvaruje u podrumima pri temperaturi od 15 stepeni, gde se sirevi povremeno okreću i utrljavaju salamurom. Zahvaljujući kalupu u koji se stavlja Mon d’Or i tehnologiji u proizvodnom procesu ukus sira biva obogaćen. Vreme za koje mlečni proizvod sazri je između pet i sedam nedelja. Dobijeni si se prodaje u prodavnicama od 10. septembra do 10. maja.

Karakteristike Mont d’Ora

Prepoznaćete sir po njegovoj vlažnoj, zaltastoj ili crvenkastoj korici. Unutrašnjost sira je meka skoro tečna, ima boju slonove kosti. Kremasta struktura proizvoda je razlog da se on grebe kašikom iz kutije kada treba da se upotrebi.

Sadržaj masti u Mont d’Oru je 45 procenata. Ukus mu je prijatan, delikatan i izvrsan. Neretko pri jedenju osećaju se note smole. Ukus koji ostaje podseća na šumu i blagu rosu. Aroma Mon d’Ora može da se asocira sa mirisom drveta, micelija i krompira.

Izbor Mont d’Ora

Mont d’Or se nudi na tržištu u obliku kolutova. Okruglog su oblika i postavljeni su u drvene kutije različitih veličina. Svi oni su izrađeni od smrče. Inače su poznati u dve vrste – male i velike. Mali kolut je prečnika od 12 do 15 cenitmetara i težine od 500 grama do 1 kilogram. Veliki je visok do 30 centimetara i teži do 2 do 3 kilograma.

Kada ste odlučili da kupite baš ovaj skupi francuski sir, treba da ste potpuno sigurni da ćete dobiti originalan proizvod, jer postoji dosta imitacija Mont d’ Ora. Znajte ipak, da se samo originalan sir prodaje u drvenim kutijama od smrče. Njegove kopie takođe nemaju AOC statut koji je naznačen na pakovanju.

Please follow and like us:
0