Neufchatel – (njušatel)


Njušatelje francuski sir koji se pravi od kravljeg mleka. Po svojoj mekoj strukturi može da se uporedi sa Kamemberom i Brijem. Proizvodi se u regiji Gornja Normandija gde se smatra za jedan od najstarijih lokalnih sireva. Popularan je zbog srcastog oblika nekih svojih komada.

Istorija Njušatela

Njušatel se ubraja u sireve koji imaju viševekovnu istoriju. Smatra se da koreni ovog mlečnog proizvoda treba da se traže pre pet vekova, iako prema mnogima on ima značajno starije poreklo. Normandija je odavno poznata po svojim bujnim pašnjacima i veličanstvenim sirevima napravljenim od kravljeg mleka. Eto zašto ni ovaj sir, koji nosi ime malog naseljenog mesta, nije izuzetak. Prvobitan oblik sira je bio sasvim običan, nije imao ništa posebno.

Zbog događaja Stogodišnjeg rata između Engleske i Francuske (od 1337. do 1453. godine) Njušatel počinje da se kompresuje u srcasti oblik. Drugi važan momenat za sir je dobijanje AOC (Appellation Origin Controlled) statusa koji potvrđuje da se ovaj mlečni proizvod proizvodi samo u određenoj oblasti i pri strogom opraćenju proizvodnog procesa. To se dešava 1969. godine.

Proizvodnja njušatela

Sir se sprema po starom receptu koji se sačuvao tokom nekoliko vekova. Njušatel se proizvodi u periodu od marta do aprila. Mleko se skuplja, nakon čega se izliva u specijalnu posudu. Tehnologija njegove proizvodnje uključuje i zagrevanje do 20 stepeni. Nakon toga se dodaje i fermentacioni starter. Mleko se ostavlja tako tokom 24 sata, a ponekad i više. Nakon toga surutka se odvaja u dodaje se bakterija Penicillium candidum.

Uzgred, ista bakterija se koristi i pri proizvonji sira Bri. Tako dobijena masa se stavlja u specijalan kalup, da se presuje i nakon toga se čuva u drvenim rafovima u podrumima gde je temperatura između 12 i 14 stepeni, a vlažnost je veoma visoka. Nakon desetak dana sir je gotov, ali da bi se dobio zasićeniji ukus i oštra aroma, a takođe i da se formira kora, period čuvannja u specijalnim prostorijama oduzima do deset nedelja.

Karakteristike Njušatela

Njušatel se prepoznaje po beličastoj obojenosti. On ima suvu, ali nežnu koricu, pod kojom se krije meka konzistencija, obojena u belo. Kora može da bude i blago naborana. Za razliku od drugih mekih belih sireva, ova vrsta ima zrnastu strukturu. Njušatel ima prijatnu aromu koja podseća na gljive i plesan. Proslavljeni francuski sir se nudi u različitim oblicima, dok je najpoznatiji srcastog oblika. „Srca“ mogu biti mala i velika. Mala su teška oko 200 grama, a velika su tri puta teža. Na tržištu mogu još da se nađu i komadi u obliku kvadrata ili poput cilindra.

Please follow and like us:
0