O kozjem siru

Zdrava hrana za sve uzraste
Kozji sir odlikuje visoka nutritivna vrednost i lekovitost.
Zbog svoje posebne arome i ukusa koristi se u ishrani, kao dodatak jelima ili kao osnovni sastojak mnogih vitaminskih salata a posebno je ukusan u maslinovom ulju sa dodatkom paprike.
Ljubitelji sira poznaju razne vrte kozjeg sira i degustiraju ga s posebnim užitkom
Koliko je zdrav kozji sir?
Proteini , vitamini i zdrava masnoća koju nam nudi kozji sir u kome su ugljeni hidrati jako malo zastupljeni dovoljan su razlog zašto ovaj sir mnogi vide kao lek. Zbog visokog sadržaja proteina preporučuje se u trudnoći, sportistima i osobama koje su često izložene većim fizičkim naporima.
Teretana će Vam sigurno lakše pasti ako ste u ishranu uvrstili kozji sir čiji  sastav je skoro idealno izbalansiran za sportske aktivnosti . Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se brzo apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i aminokiselinama. Zbog toga obezbeđuju i brz oporavak mišića posle iscrpljujućih treninga.
Može  se konzumirati i kao zamena za meso, a pedijatri ga često preporučuju u prehrani dece i starije bebe, zbog minerala koje sadrži kao što su kalcijum , magnezijum, fosfor… a koji su jako važni u formiranju koštanog sistema.
Kozji sir je od davnina poznat po lekovitim svojstvima. Njegova lekovitost dolazi do izražaja redovnom konzumacijom. Tako kozji sir snižava nivo šećera i holesterol, ima dokazana antikancerogena svojstva, leči probleme s disajnim putevima..
Kozji sir takođe obnavlja plućne ćelije i smanjuje rizik od alergija.
Kozji sir za jači imunitet
Poput kozjeg mleka i kozji sir je poznat po tome što jača imuni sastav organizma. Koze se kod nas hrane isključivo kroz ispašu i livadskim senom , pa možemo reći da su njihovo mleko i  sir među prirodnim namirnicama. Ako Vam je zdravlje na vrhu prioriteta, uvrsttite u svoj jelovnik kozji sir  .
Kozji sir je najmanje mastan kad je mlad. Zato je sirovi mladi kozji sir dobar pri držanju iscrpljujućih dijeta, a naročito jer nema mnogo kalorija, ni ugljenih hidrata.
 Kozji sir kao pomoćno lekovito sredstvo
Kozji sir kao i surutka , kefir , jogurt od kozjeg mleka, blagotvorno utiče na digestivni trakt odnosno probavni sistem. Poboljšava rad bubrega a preporučuje se i u prevenciji i terapiji  kod oboljenja jetre (masna jetra, ciroza, mononukleoza) Može pomoći i kod problema sa osteoporozom, povišenim krvnim pritiskom i kod nekih upalnih procesa.
Visok nivo kalijuma u proizvodima od kozjeg mleka pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti.
 Mladi kozji sir za dijetu
Mladi sir je sir star do 8 dana. Može uvrstiti u ishranu pri dijetama zbog male količne ugljenih hidrata, dok će vredni hranjivi sastojci iz kozjeg sira omogućiti da se ne osećete iscrpljeno. Ima malo kalorija i masti. Ublažava glad i smanjuje apetit pa je zato odličan za užinu i međuobroke.
 Kozji sir za dobro raspoloženje
Kao i kozje mleko i kozja surutka , tako i kozji sir sadrži kiselinu – triptofan poznatu kao prirodni sedativ. Ova supstanca  koja stimuliše lučenje serotonina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje. Zato, kada ste nervozni i premoreni, gricnite malo kozjeg sira u vidu ukusne salate sa sezonskim povrćem. Poboljšaćete raspoloženje, utolićete glad , a nećete se opteretiti suvišnim mastima i kalorijama.
Povedite se za primerom uspešnih sportista i nutricionista pa i gastronoma koji znaju sve tajne kozjeg sira i kako on pozitivno utiče na sveukupno zdravlje.
Please follow and like us:
0

2 thoughts on “O kozjem siru”

  1. Poštovana Nataša,
   Sve kozje proizvode možete kupiti u našem domaćinstvu , uključujući i kozji sir .
   Naš kontakt telefon je 0603771725
   Srdačan pozdrav sa Kosmaja

Затворено за коментаре.