Stilton

Stilton /Stilton/ je engleski sir. On je najpoznatiji britanski plavi sir i jedini je engleski proizvod koji ima sopstvenu sertifikovanu marku.

Stilton se na tržištu može naći u dve varijante – plavi sir (poznatija varijanta) i beli sir, koji nije toliko popularan i veoma retko se može naći izvan Velike Britanije.

Za dobijanje jednog kalupa ovog sira od 8 kg potrebno oko 78 litara mleka. Konzistencija sira je polumeka i trošna, a vreme potrebno da sazri je minimum 9 sedmica. Što je sir stariji, toliko je mekši i više miriše.

Sir Stilton je dobio naziv po istoimenom gradiću Stilton, koji se nalazi na 80 milja od Londona. Ovaj sir se tamo nikada nije ni proizvodio. U 18. veku je kroz ovaj gradić prolazio trgovački put od Londona do Njujorka, a sam Stilton je bio važna stanica na tom putu.

Vlasnik jedne gostionice u tom gradu, Kuper Tornhil je svojim gostima služio sir, koji je kupovao od jednog farmera. Sir je ubrzo postao popularan, pa je tako dobio naziv prema ovom gradu.

Kasnije se Stilton rasprostranjuje i izvan Engleske, a tome doprinose putujući trgovci. Danas, 300 godina kasnije, ovaj sir se proizvodi samo u Derbiju, Notingemu i Lesteru. Samo 7 farmi, koje koriste originalni recept koji se prenosio vekovima, imaju licencu da proizvode sir Stilton. Neki ga nazivaju i kraljem sireva.

Please follow and like us:
0