Taleggio – Taleđo

Taleđio /Taleggio/ je popularni italijanski sir, koji se pravi od punomasnog mleka. Ono ima rozikastu ili narandžastu koru i meku unutrašnjost. Taleđio je toliko lagan sir, da se bukvalno topi u ustima. Razlog da unutrašnjost sira bude veoma meka jeste taj da ovaj mlečni proizvod sazreva od spolja ka unutra. Ukus ovog sira je veoma prefinjen i nežan i ima kiselkast ukus. Aroma mu je, takođe, posebna ali ni u kom slučaju jaka. Taleđio je jedan od malobrojnih sireva koji se proizvodi već vekovima unazad.

Istorija Taleđio sira
Prema sačuvanim dokumentima taleđio sir potiče iz doline Taleđio, u oblasti Bergamo, sir dobija naziv po ovoj dolini. Pretpostavlja se da je lokalno stanovništvo već u 10. veku znalo tehnologiju pravljenja ovog neverovatnog sira. Oni su za pravljenje sira koristili sveže visokokvalitetno mleko od krava koje su pasle na visokim obroncima planina. U početku se Taleđio pravio samo u određeno vreme – samo leti, ali danas je velika potražnja za ovim siom, pa se on proizvodi tokom cele godine.
Vremenom se metod pravljenja sira usavršio, da bi danas sir imao narandžastu, hrapavu i aromatičnu koru, prekrivenu kristalnom solju. Ispod ove korice se krije nežna konzistencija, koja je u sredini nešto čvršća, a sa strane kremasta. Boja unutrašnjosti može varirati od beličaste do svetložute.
Proizvodnja Taleđio sira

Za proizvodnju ovog sira se koristi punomasno mleko, koje se dobija od krava koje pasu na livadama koje su visoko u planinama. Sir stoji u pećinama na umerenoj temperaturi i visokoj vlažnosti. Zahvaljujući ovim posebnim uslovima se stvara i karakteristična kora sira. Dok sazreva, sir stoji na drvenoj površini i svakih 7 dana pere se sunđerom.
Da sir Taleđio sazri, potrebno mu je od 25 do 40 dana. Zbog uslova koji su potrebni ovom siru, mnogi ga nazivaju i pećniskim sirom. Kvalitet Taleđio sira je regulasan zakonom, tako da sam proizvod ne može imati lažne zamene. On obično ima kockasti oblik i težinu do 2 kg. Na kori se može videti i posaban pečatt, koji se sastoji od 4 kruga, a u svakom se nalazi slovo T, koje je postavio Consorzio Tutela Taleggio. Sadržaj masti u ovom siru treba biti najmanje 48%.
Izbor i čuvanje Taleđio sira
Najviše treba da obratiti pažnju na samu koru sira. Ona treba da bude suva i ne mnogo prošarana, a sama boja treba da bude svuda ravnomerna. Poželjno je da kora sira bude celovita, jer ako ima vidljivih pukotina i ako se sir čuva na neodgovarajući način, on se može lako pokvariti.
Please follow and like us:
0