Zanimljivosti o kozjem mleku

Pet zanimljivih činjenica o kozjem mleku

Kozje mleko , posebno surutka i drugi proizvodi , poznati su širom sveta po svojoj lekovitosti . Od davnina su se njima lečile mnoge zdravstvene tegobe , a sada ih posebno u američkim bolnicama koriste za lečenje najtežih bolesnika , posebno onih obolelih od raka .

Proizvodi od kozjeg mleka vrlo su cenjeni u svetu i smatraju se za najzdravije . Tako je dr. Johanna Budwig , koja je čak sedam puta bila nominovana za Nobelovu nagradu , kozjim sirom koji se dobija iz surutke ( skuta ) u kombinaciji s lanenim uljem izlečila veliki broj teških bolesnika .

Saznanje o delovanju kozjih proizvoda nije sasvim novog datuma , još je Hipokrat , ali i njegovi prethodnici , kozjom surutkom lečili različite bolesti , pa i rak . Danas sve bolnice u Severnoj Americi sarađuju s kozjim farmama i od njih otkupljuju mleko i meso kojim hrane obolele od karcinoma ali i druge bolesnike .

Kod nas kozje mleko , kefir i sir nisu zastupljeni u ishrani koliko bi trebalo , iako ne opterećuju varenje kao druge mlečne namirnice .

Udeo mlečne masti u kozjem mleku iznosi od 2,5 do 4,5 posto i to u obliku masnih globula prečnika od 2 do 3 mikrometra koje se brže razgrađuju pa je kozje mleko mnogo lakše za probavu , što je posebno važno u ishrani dece , bolesnika i rekonvalescenata .

Sa kozjim mlekom postižu se dobri rezultati u lečenju raznih poremećaja apsorpcije kod ljudi koji pate od hiperlipoproteinemije , srčanih bolesti , dečje epilepsije , fibroznih cista , bolesti žuči i žučnih kamenaca .

Sve prednosti kozjeg mleka :

  1. Kozje mleko ima antikancerogeno , antibakterijsko i antialergijsko delovanje

  2. Najsličnije je po svom sastavu majčinom mleku

  3. Kozja surutka pomaže u oslobađanju otrova iz organizma i istovremeno jača imunitet

  4. Kozje mleko vari se za oko 40 minuta , a kravlje za otprilike dva i po sata .

  5. Sadrži manje holesterola (10 mg/100 g) u poređenju sa kravljim (13 mg/100 g)

Please follow and like us:
0