Zašto kozji sir uvrstiti u svakodnevni obrok

 

Proteini , vitamini i zdrava masnoća koju nam nudi kozji sir u kome su ugljeni hidrati jako malo zastupljeni dovoljan su razlog zašto ovaj sir mnogi vide kao lek .

Visoke hranljive vrednosti , lakše se vari u odnosu na druge sireve , kozji sir je veoma bogat kalcijumom , kao i vlaknima koja ubrzavaju metabolizam i potpomažu topljenje masti . Ima visok sadržaj proteina zbog čega se posebno preporučuje u trudnoći , sportistima i osobama koje su izložene fizičkim naporima . 

Sportske aktivnosti će sigurno lakše pasti ako se u ishranu uvrsti kozji sir čiji sastav je skoro idealno izbalansiran za sportske aktivnosti . Proteini iz proizvoda od kozjeg mleka su proteini koji se veoma dobro apsorbuju i direktno snabdevaju mišiće energijom i aminokiselinama , čime obezbeđuju brz oporavak mišića posle treninga ili drugih napornih aktivnosti .

Kozji sir odgovara i kao zamena za meso , pedijatri ga preporučuju u prehrani dece zbog minerala ( kalcijum , magnezijum , fosfor ) koje sadrži , a koji su vrlo važni u formiranju koštanog sistema .

Kao i kefir od kozjeg mleka , kozji sir poboljšava rad bubrega , blagotvorno utiče na probavni sistem a preporučuje se i u prevenciji i terapiji  kod oboljenja jetre ( masna jetra , ciroza , mononukleoza ) . Može pomoći i kod problema sa osteoporozom , povišenim krvnim pritiskom I kod nekih upalnih procesa

Lekovitost kozjeg sira dolazi do izražaja redovnom konzumacijom . Tako kozji sir snižava nivo šećera i holesterola , ima dokazana antikancerogena svojstva , leči probleme s disajnim putevima ..

Kozji sir obnavlja plućne ćelije i smanjuje rizik od alergija .

Kozje mleko i kozji sir poznati su po tome što jačaju imuni sastav organizma . Naše koze se hrane isključivo prirodnom hranom , ispaša seno i žitarice , možemo reći da su njihovo mleko i sir među prirodnim namirnicama . Ako nam je zdravlje na vrhu prioriteta , u svoj jelovnik uvrsti ćemo kozji sir .

Visok nivo kalijuma u proizvodima od kozjeg mleka pomaže u zaštiti organizma od kardiovaskularnih bolesti.

Kozji sir se može uvrstiti u ishranu pri dijetama zbog male količne ugljenih hidrata , dok će vredni hranjivi sastojci iz kozjeg sira omogućiti da se ne osećamo iscrpljeno . Ima malo kalorija i masti . Ublažava glad i smanjuje apetit pa je zato odličan za užinu i međuobroke.

Kozje mleko , kozja surutka i kozji sir sadrži kiselinu – triptofan poznatu kao prirodni sedative . Ova supstanca  koja stimuliše lučenje serotonina – hormona zaduženog za dobro raspoloženje . Zato, kada ste nervozni i premoreni , gricnite malo kozjeg sira u vidu ukusne salate sa sezonskim povrćem . Poboljšaćete raspoloženje , utolićete glad , a nećete se opteretiti suvišnim mastima i kalorijama .

Please follow and like us:
0